---
Zoeken in Stadsdeel Zuid
Pad tot huidige pagina

Subsidie Groene Daken

21 oktober 2014

In het kort

Voor bedrijven en inwoners van Stadsdeel Zuid is een subsidie beschikbaar voor de aanleg van groene daken. Bekijk de voorwaarden voor het verkrijgen van de subsidie. U kunt het aanvraagformulier op deze pagina downloaden.


DE SUBSIDIE VOOR 2014 IS OP! U KUNT GEEN SUBSIDIE MEER KRIJGEN VOOR 2014.

Het is nog niet zeker of er subsidie is voor 2015. Subsidieaanvragen die nu nog binnen komen, worden bewaard tot volgend jaar, en, ALS er subsidie beschikbaar is, dan behandeld. Let op: wij verlenen geen subsidie achteraf, u mag het groene dak dus pas aanleggen nádat er in 2015 is beslist op uw subsidie aanvraag.

---------------------------

Voor bedrijven en inwoners van stadsdeel Zuid is een subsidie beschikbaar voor de aanleg van groene daken. De letterlijke tekst van de subsidieregeling en het aanvraagformulier vindt u via de link in de rechterkolom. Waarom willen wij groene daken stimuleren?

foto Groen Dak Amsterdams Lyceum, fotograaf Alphons Nieuwenhuis

Mooi, mooi, mooi!

Een groen dak is mooi, maar ook als u niet op het groene dak uitkijkt, heeft het voordelen: het isoleert tegen hitte (zomers), buffert regenwater, vangt een niet te verwaarlozen hoeveelheid fijn stof af, is geluiddempend en heeft een gunstige invloed op de stadsfauna.

Voor wie?

De subsidieverordening is bedoeld voor bijna iedereen die een groen dak wil. Bewoners in de vorm van eigenaren, huurders en Verenigingen Van Eigenaren (VVE), van woningen, bijgebouwen, bedrijfsgebouwen en woonarken. Maar ook als u bijvoorbeeld woont boven een dichtbebouwde binnentuin en u liever uitkijkt over groen in plaats van een kaal dak (en het te beplanten dak van de benedenbuurman is) mag u deze subsidie aanvragen. Als u geen eigenaar bent, moet de eigenaar uiteraard wel toestemming geven.

Ook bedrijven kunnen subsidie aanvragen. Het is voor bedrijven zelfs dubbel interessant, omdat ondernemers tevens gebruik kunnen maken van de landelijke MIA- en Vamil-regelingen. De MIA en Vamil zijn fiscale aftrekregelingen voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals vegetatiedaken.

U ontvangt 50% van de kosten retour, tot een maximum van € 50,- per m2. Het dak moet minimaal 6 m2 groot zijn, en het maximum dat per dak wordt gesubsidieerd is 100 m2.

Verschillende groene daken

De meeste groene daken zijn sedumdaken. Een klein blijvend plantje dat goed met weinig water toe kan en goed kan overwinteren. Perfect voor het extreme daklandschap dus. En sedumplanten zijn er ook in veel soorten, dus u kunt evengoed een bloeiend en afwisselend geheel aanplanten.

Maar in principe kan er veel op het dak. Grotere planten die een dikkere substraatlaag (de laag waar planten in wortelen en hun voedsel uit halen) nodig hebben, tot aan complete daktuinen aan toe. Bedenkt u zich wel dat hoe groter de planten, hoe zwaarder. Niet elk dak kan dat aan. Laat u dus goed adviseren.

Heeft u een dakterras? Laat dan de stroken tussen de dakrand en uw terrasafscheiding vergroenen. U krijgt tenslotte al subsidie vanaf 6 m2.

Ja, ik wil een groen dak, wat nu?

Ga naar het stappenplan.